Kiek sumokame už vyną?

Renginyje  Vyndarių forumas 2024 GERI METAI vyninės savininkas Giedrius Kaukas skaitė pranešimą „Vyndarystė Lietuvoje – verslas ar brangus hobis?“.

Pranešime pristatyta tipinės nedidelės vyninės, gaminančios iki 10 000 butelių vyno per metus, kaštų struktūra ir vyno butelio savikainos dedamosios. Įvertinus pagrindines sąnaudas bei investicijas, paties gėrimo kaina (įskaitant pagrindinę žaliavą – uogas ar vaisius) vyno butelyje, kainuojančiame apie 15 Eur, sudaro iki 30 %.

Gaila, tačiau Lietuvoje praktiškai nėra išsamios statistikos apie vyno kainas ir savikainos dedamąsias, tačiau informacija apie Jungtinėje Karalystėje parduodamo vyno savikainos struktūrą atitinka išvadas (nuoroda: Vinonomics).

Vynas iš geros žaliavos negali būti pigus.


Tuo tarpu, pagal statistiką apie 95 % Lietuvos vyno pirkėjų perka vyną vidutiniškai už 7 eurus. Ir nors vyną perkame, norėdami pasimėgauti vynu kaip gėrimu, iš tiesų didžiąją kainos dalį sumokame už butelį, pakuotę, akcizą, pardavėjo maržą, logistiką. Tuo tarpu už tai, ką iš tiesų išgeriame ir norime pasimėgauti, sumokame apie 25 centus, kas yra apie 4 % visos vyno butelio kainos...

Vyno butelio kainai artėjant prie 20 eurų, paties gėrimo kaina sudaro jau apie 33 % visos butelio kainos.

Mes tikrai neteigiame, kad pigus vynas yra būtinai prastas vynas, dažniausiai jis yra gaminamas dideliais kiekiais, pramoniniu būdu, jame išlaikomas geras rūgščių ir taninų balansas, todėl jis atitinka vyno kaip gėrimo kriterijus. Tačiau vis dėlto verta sau užduoti klausimą - ką iš tiesų galima pagaminti už 25 centus? Kiekvienas pirkėjas renkasi pats, ką iš tiesų nori gerti.

GERI METAI vynas visada pagamintas tik iš šeimos sode natūraliai užaugintų kokybiškų uogų, kurios į vyninę keliauja šviežios, tiesiai nuo medžio. Todėl GERI METAI vyno butelyje esantis vynas tikrai negali kainuoti 25 centus. Nes kokybė yra svarbi, o kokybiškas vynas prasideda pagrindinės žaliavos – šermukšnio uogos.


GERI METAI vyninė pasisako už atsakingą vyno vartojimą – geriau mažiau, bet skaniau. Prie vyno lentynos parduotuvėje įdėmiai pasižiūrėkite į siūlomus vynus ir užduokite sau klausimą – ką iš tiesų nusiperkate ir kuo iš tiesų norite mėgautis?


Giedrius Kaukas 2024 m. kovo 15 d.
Share this post
Žymos
Archyvuoti
Apie putinų naudą sveikatai
Žolininkės Ritos patarimai