Apie putinų naudą sveikatai

Žolininkės Ritos patarimai

Rita Balsevičiūtė žinoma ne tik Prienų rajone, bet ir visoje Lietuvoje. Vieni ją vadina žolininke, žiniuone, kiti – istorike, etnografe, tautosakininke, o kai kas pavadina ir ragana. Žinoma, ragana – gerąja to žodžio prasme.

 
Nuo pat vaikystės Rita kartu su močiute vaikščiojo po aplinkinius miškus ir pievas, domėjosi įvairiais žolynais bei jų gydomosiomis galiomis, juos rinko, džiovino ir ne tik pačios naudojo, bet ir kitiems pagelbėdavo. Rita kalbėdama apie gamtą, augalus ir gyvūnus visada pabrėžia, kad su visais gamtoje reikia sugyventi ir „šiukštu, nieko neskriausti, nelaužyti, nekenkti“. Moteris savo žinias ir patirtį nuolat tobulina bendraudama su kolegėmis, pasisemdama žinių iš įvairių knygų ir enciklopedijų. Ko gero, Rita save laiko labiau istorike, tautosakos rinkėja, besistengiančia, kad kuo daugiau Stakliškių krašto žmonių pasakojimų, papročių, liaudies medicinos receptų ir kitokių svarbių atsiminimų nenugrimztų užmarštin, o būtų užrašyti ir išliktų ateinančioms kartoms.

R. Balsevičiūtė dirba Aukštadvario regioniniame parke, yra baigusi Lietuvos lokalinės istorijos studijas, o 2009 metais apsigynė ir istorijos magistro darbą.

Moteris taip pat domisi savo krašto istorija, myli ir gydo įvairius gyvūnėlius. Kitaip sakant, Rita – „tikras gamtos vaikas“, mylintis ir suprantantis tai, kas vyksta aplink.

Šį kartą Rita mūsų laikraščio skaitytojus supažindina su putinu ir šermukšniu, jų nauda žmogaus organizmui.

Naudingos ne tik uogos

Nuo vėlyvo rudens Prienų turguje kaimo moterėlės siūlo pirkti skaisčiai raudonų putino uogų kekes. Visiems giria, kad tai labai geras vaistas nuo bronchito.

Pasak žolininkės Ritos, putinas išties turi daug naudingų savybių. Putino uogos gerina širdies darbą, ramina centrinę nervų sistemą, turi kraujavimą stabdantį, šlapimą ir tulžį varantį poveikį. Be to, mažina kraujospūdį, greitina žaizdų, opų gijimą, stabdo kraujavimą esant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos susirgimams.

„Putinas ne dykai net dainose apdainuotas. Tai tikras moterų draugas – pirmiausia padeda gydyti moteriškus negalavimus, taip pat geras vaistas susirgus peršalimo ligomis ir bronchitu, stiprina nervų ir imuninę sistemą. Gražiai raudonas putino uogas patartina valgyti po šalnų, tada jos tampa saldesnės, turi mažiau aitrumo. O moterys iš putino uogų žiemai gali daryti tyres, spausti sultis, daryti sirupus ir džiovinti“, – sakė žolininkė.

Anot Ritos, pora šaukštelių putino uogų sulčių ar sirupo padės esant aukštam kraujo spaudimui ar galvos skausmui. Mūsų girių uogų nepakeis jokie užsieniški papildai…

Labai vertinga ir žievė

Putino žievė taip pat labai vertinga – gerina skrandžio ir žarnyno funkcijas, mažina kraujospūdį, spazmus, ramina, stabdo kraujavimą, slopina uždegimą, tonizuoja, didina darbingumą. Taip pat putino žievė gerina gimdos raumenų tonusą, siaurina kraujagysles.

Putino žievė ypač veiksminga priemonė kraujavimui stabdyti pogimdyminiu laikotarpiu, sergant ginekologinėmis ligomis, esant skausmingoms ir gausioms menstruacijoms. Kaip kraujavimą stabdanti ir uždegimą mažinanti priemonė putino žievė taip pat naudojama hemorojui ir virškinimo sutrikimams gydyti. Žiedai ir uogos tinka dusuliui, sklerozei, plaučių tuberkuliozei, vėžiui, inkstų ligoms gydyti. Šaknų nuoviras padeda esant nemigai.

Gėrimas – puikus vitaminų šaltinis

Su cukrumi ar medumi sutrintos ir vandeniu atskiestos putino uogos arba išspaustos sultys ir iš jų padarytas gėrimas – puikus vitaminų šaltinis. Toks gėrimas atgaivina, suteikia papildomos energijos, valo kraują, taip pat padeda ir sergant gastritu ar opalige. O kaip sakė žolininkė, dar senų senovėje liaudies medicina vartojo putino uogas kepenų ligoms, geltai gydyti.

Ir dar primename – prieš gydantis vaistiniais augalais visada reikėtų pasitarti su gydančiu gydytoju!

Stasė Asipavičienė

Šaltinis: http://www.naujasisgelupis.lt/?p=10639

Giedrius Kaukas 2023 m. vasario 26 d.
Share this post
Žymos
Archyvuoti
Kiek sumokame už vyną?